top of page
CURSUSSEN

Dinsdag-ochtend       10:00 - 12:30 uur

Dinsdag-middag        14:00 - 16:30 uur

Dinsdag-avond           19:30 - 22:00 uur

Woensdag-middag   13:00 – 15:30 uur

Woensdag-avond      19:30 – 22:00 uur

Zaterdag-ochtend      11:00 – 13:30 uur

Zaterdag-middag       14:00 – 16:30 uur

WAT KAN IK VERWACHTEN?

De Quarantaine Academie is gevestigd in het historische badhuis van de Quarantaine Inrichting (1934) in de Rotterdamse havens, een plek bij uitstek waar je je in rust kunt onttrekken aan de drukte van de stad. Een plek waar je wekelijks kunt komen tekenen en schilderen en je kunt onderdompelen in je eigen wereld. De Quarantaine Academie is een plek waar je je plezier voor tekenen en schilderen kunt verdiepen, samen met een kleine groep medecursisten, van max 9 personen.

Ik, Juliette Tulkens heb zelf ook mijn atelier in het badhuis van de Quarantaine Inrichting.

Ik ben de Academie gestart met een bescheiden aanbod op de woensdagmiddag, de woensdagavond en de zaterdagochtend, onlangs zijn daar de dinsdagochtend en dinsdagavond bij gekomen. De reden dat ik het een Academie heb genoemd, is dat je als cursist dezelfde vrijheden hebt als op een ‘echte’ Academie, evenals je eigen verantwoordelijkheid voor je creatieve proces. Jij bent zelf het kompas, jij geeft aan wat je graag wil onderzoeken, wat je wil komen doen. Ook als je dit nog niet precies weet, maar je handen jeuken wel én je wil graag aan de slag, dan ben je een goeie student voor de Academie! Artistieke vrijheid is dus van groot belang. 

In de cursussen op de Quarantaine Academie kun je je onder deskundige begeleiding verder ontwikkelen in het tekenen of schilderen in je eigen stijl, materiaal en persoonlijke onderwerpen. Je kunt alle kanten op bij de Quarantaine Academie.

Ik heb veel kennis uit mijn eigen praktijk als kunstenaar (ruim 20 jaar) en als docent (ruim 12 jaar), waardoor ik je goed inhoudelijk kan begeleiden, alsook op het gebied van materiaal en techniek. Ik kan mensen heel goed begeleiden in het zoeken naar hun unieke manier van verbeelden, en het vinden van hun eigen unieke ‘beeldtaal’.

Je zult veel leren door ‘te doen’ en van feedback uit de groep. De ervaring is dat het bekijken en bespreken van elkaars werk een aangename, inspirerende werking heeft op het eigen werk.

Je zult ontdekken hoe prettig het is om wekelijks een stapje naar achter te doen, en even afstand te nemen van je alledaagse actieve leven, je gedachten, je wekelijkse beslommeringen. Je zult rust vinden in dit proces van observeren, letterlijk en figuurlijk. Een vrij moment voor jezelf en ook gewoon een fijn moment in de week met gelijkgestemden.

VOOR WIE IS DE QUARANTAINE ACADEMIE? KRIJG IK LES OF BEGELEIDING?

De wekelijkse cursus op de woensdagen, zaterdagen en dinsdagen is toegankelijk voor iedereen; zowel voor beginners als voor meer gevorderde volwassen mensen vanaf 18 jaar en alles daarboven (vanaf 16 jaar ben je ook al heel welkom maar dan graag even met goedkeuring van een ouder).

Welk niveau je hebt maakt dus in principe niet uit. Het enige vereiste is dat je op zoek bent naar je eigen ‘beeldtaal’ en in deze zoektocht open staat voor dingen die je aangedragen worden. Daarnaast is het natuurlijk vooral ‘doen’ en genieten hiervan. Dus als je zin hebt om te kijken wat je in je mars hebt, als je de kunstenaar in jezelf wil ontdekken, als je nieuwsgierig bent naar het proces dat dit met zich meebrengt én je schuwt geen experiment, dan ben je aan het juiste adres!

Als je ‘les’ verwacht met een lesprogramma met dezelfde lessen en een doorlopende leerlijn voor iedereen, dan ben je op de Quarantaine Academie niet (echt) aan het goede adres.* Er is niet 1 dezelfde manier voor iedereen, maar vele manieren. Je hebt zelf de keuze waar jij je in wilt verdiepen. Dit proces is voor iedereen anders. Hierin word je begeleid door mij, Juliette Tulkens. Ik hou van kijken, van anderen inspireren en om mensen te motiveren om vooral ‘te gaan doen’. Ik begeleid mensen graag in hun maakproces en hun artistieke ontwikkeling. 

Doordat je wekelijks samen werkt met cursisten met verschillende achtergronden zul je ook veel van elkaar leren.

Je waarneming zal gegarandeerd vergroten en je passie voor tekenen en schilderen toenemen!

 

*Op termijn zal er ook een tijdelijk aanbod komen, met hierin kortere cursussen vanuit een thema, met een lesopbouw en met kennisoverdracht van een bepaalde schilder-/ tekentechniek.

IS HET EEN INSPIRERENDE PLEK EN WAT ZIJN DE FACILITEITEN?

Je beschikt wekelijks over een riante werkplek op een heerlijke locatie, aan het water en in het groen, met af en toe een huppelend konijntje links of rechts. Je waant je even tijdelijk in Zuid-Frankrijk. Bij binnenkomst staat er koffie en thee voor je klaar. Er zijn 2 grote, met elkaar in verbinding staande, ruimtes waar gewerkt kan worden. Iedereen kiest per keer zijn/ haar eigen werkplek. Hier staat een ezel, een stoel en een tafeltje voor je materialen klaar. De ene ruimte heeft licht van boven via de dakramen en de ander een hele rij zijramen met uitzicht op de tuin. Er is ruimte genoeg voor iedereen. Er zijn veel kunstboeken in de grote schoolkast, waarin je kunt kijken ter inspiratie, terwijl je even lekker op de bank zit. Er is een groot mobiel meubel wat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het opzetten van een stilleven, of voor een model. Ook is er een Wifi-verbinding waar je gebruik van kan maken als je op zoek bent naar afbeeldingen en een airprinter om een afbeelding af te drukken vanaf je telefoon. Er is een grote tafel waar je alleen, of met meerderen tegelijk aan kunt zitten werken. Bij mooi weer (en ook bij minder mooi weer) kun je uiteraard je werk ook mee naar buiten nemen, waar je lekker een plekje kunt zoeken en je laat inspireren door het groen of door het water en voorbij varende schepen. Voel je vrij om dit te doen op jouw Academie. Je kunt uiteraard ook een ontspannend wandelingetje over het strandje maken als je even een pauze wil.

Als een groep cursisten 3 of meer cursusrondes heeft gewerkt op de Quarantaine Academie, dan kan de groep een expositie inrichten in het badhuis, met eigen werk van de cursisten gemaakt tijdens de schildercursus.

WAT MOET IK MEENEMEN AAN MATERIAAL?

Je neemt je eigen materialen mee. We beginnen een cursusronde met een persoonlijk gesprekje waaruit misschien al een voorkeur voor een materiaal uit naar voren komt. Zodra je weet waarmee je wil gaan werken, dan schaf je dit materiaal aan en neemt het elke week mee naar de Quarantaine Academie. Super basic tekenpapier is op locatie aanwezig en te gebruiken. Speciaal papier dien je zelf aan te schaffen en mee te nemen (denk bijv. aan papier voor aquarel, acryl, olieverf, pastel, grote en speciale formaten). Een schort of iets van werkkleding is ook een aanrader om mee te nemen. Het werk waaraan je werkt op de Academie kun je aan het einde van de cursus veilig achterlaten als je dat wil, op de ezel, of in de tekenladekast die aanwezig is. Verder zijn er 2 wasplekken waar je water kunt pakken en je kwasten kunt schoonmaken. Je kwasten en een palet breng je wekelijks mee en neem je elke keer weer mee naar huis.

WAT IS HET ROOSTER?

De Quarantaine Academie biedt elke week 7 cursussen aan van elk 2,5 uur . Drie cursussen op de dinsdagen voor 8 à 9 cursisten (1 in de ochtend, 1 in de middag en 1 in de avond, twee op de woensdagen (1 in de middag en 1 in de avond) en 2 cursussen op de zaterdagen (1 in de ochtend en 1 in de middag). Er zijn 3 cursusronden per jaar (om de 4 maanden satrt een nieuwe cursusronde). Elke cursus bestaat gemiddeld uit 13 à 16 cursusmomenten (exclusief feest- en vakantiedagen). De eerstvolgende cursusronde begint januari 2024 op dinsdag 16-1-2024, woensdag 17-1-2024 en zaterdag 13-1-2024 en loopt t/m dinsdag 30-4-2024, woensdag 1-5-2024 en zaterdag 4-5-2024. Aan het eind van elke cursusronde kun je je uiteraard weer inschrijven voor de volgende cursusronde.

Je kunt op het rooster onderaan deze pagina zien op welke woensdagen en zaterdagen er eventueel geen cursus is i.v.m. feestdagen of vakantiedagen. De Quarantaine Academie houdt de schoolvakantiedagen aan van Rotterdam.

 

Cursussen:

Dinsdag-ochtend van 10:00 - 12:30 uur

Dinsdag-middag van 14:00 - 16:30 uur

Dinsdag-avond van 19:30 - 22:00 uur

Woensdag-middag van 13:00 – 15:30 uur

Woensdag-avond van 19:30 – 22:00 uur

Zaterdag-ochtend van 11:00 – 13:30 uur

Zaterdag-middag van 14:00 – 16:30 uur

Indien de cursusronde reeds vol is dan kun je je gegevens achterlaten zodat je benaderd kunt worden als er een afmelding is of voor de inschrijving van een nieuwe cursusronde.

WAT ZIJN DE KOSTEN?

Een cursus van 13 cursusmomenten, à 2,5 uur per keer, kost €351,- inclusief 21% btw (dat komt neer op 10,80 per uur en €27,- per keer inclusief btw). Het lesgeld dient voorafgaand aan de cursusronde voldaan te worden.

De benodigde teken- en schildermaterialen moet je zelf aanschaffen.

Ben je onder de 21? Cursisten onder de 21 jaar krijgen 25% korting, dus voor hen zijn de kosten €263,25 voor een cursus van 13 keer. Je kunt bijvoorbeeld ook komen werken aan een sterk Portfolio voor een overtuigende toelating voor je toekomstige vakrichting (op een Hogeschool of Academie).

7E3BEDAA-CC72-4B0D-84FF-667D23FE6184.jpe
Cursussen: Features
Jaaragenda_2020_QA_cursusronde_sept.jpg

CORONA-MAATREGELEN

Uiteraard heeft de Quarantaine Academie maatregelen genomen om de veiligheid van iedereen te waarborgen. De richtlijnen van het RIVM zijn hierin leidend. 

Zo nemen we tijdens de cursus samen de onderstaande maatregelen:

  • Vanaf vrijdag 18 februari 2023 is de mondkapjesplicht vervallen voor iedereen. Ook de anderhalve meter afstand is vervallen.

  • Het tonen van een coronatoegangsbewijs is niet langer verplicht.  

  • Bij klachten kun je testen en handelen op basis van de uitslag.  

  • Personen die positief getest zijn, blijven thuis volgens de dan geldende quarantaineregels.

  • In de ruimtes wordt desgewenst gezorgd voor extra frisse lucht.

  • In de ruimtes zijn desinfecterende middelen, oppervlaktesprays en schoonmaakmiddelen e.d. aanwezig voor wie dit wil (blijven) gebruiken. 

  • Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het juist toepassen van de protocollen. Als er een situatie ontstaat die voor iemand niet veilig voelt, dan bespreken we dit met elkaar.

IMG-9587.PNG
Cursussen: Image
bottom of page