top of page

Tekenen vanuit herinnering

Updated: Jul 11, 2020

24 april 2020

Oefening: Tekenen vanuit herinnering

Waar: thuis (in quarantaine)

Met: een vel papier, potlood of pen

Verras jezelf! Veel mensen onderschatten hoeveel ze eigenlijk onbewust waarnemen en staan versteld van hun eigen capaciteiten na het zien van hun tekening a.d.h.v. deze opdracht.


Oefening: Tekenen vanuit herinnering

1. Kies een schilderij (of een object of kamerplant o.i.d.)

2. Bekijk het schilderij (of...) 2 minuten grondig en leg daarna de afbeelding weg

3. Teken het schilderij (of...) vanuit je herinnering op een vel papier met een pen of potlood, zonder te spieken!


Als we tekenen naar de waarneming tasten we voortdurend met onze ogen dat wat we willen vastleggen af, of het nou naar een stilleven is, in de open lucht of a.d.h.v. een platte tweedimensionale afbeelding. Dit aftasten traint je in je kijken en vergroot uiteindelijk je waarnemingsvermogen. Én uiteraard je mogelijkheid tot het genieten van de zichtbare wereld, want deze is een feest voor het oog!

Om jezelf te trainen in het kijken is het interessant om jezelf te oefenen hierin door een object of afbeelding te kiezen die je voor een bepaalde tijd (2 minuten) bestudeert. Je kunt hierbij letten op vormen, onderlinge verhoudingen van vormen, tussenruimtes, restruimtes, details, richtingen van lijnen die je ziet, overlapping, groot en klein, enz. Probeer zoveel mogelijk informatie te registreren op een manier die jou helpt om dingen goed te onthouden. Dit is tegelijkertijd een hele goeie, en leuke, manier om je geheugen te trainen.

Na deze registratie leg je de afbeelding, of het object, weg en ga je bij jezelf na (dit kan met gesloten ogen) of je dit beeld voor je geestegoog kunt halen, en of je misschien zelfs kunt inzoomen op details.

Je zult merken dat als je dit vaker oefent, je naar gelang van tijd een herinnering scherper en helderder visueel kunt oproepen.

De vertaalslag maken naar een tekening is de tweede uitdaging, maar het zal je veel vrijheid en een schat aan informatie geven tijdens het tekenen als je jezelf toestaat om het houvast van de afbeelding of het object los te laten door hier echt niet meer naar te kijken, en je door je eigen geheugen te laten voorzien van informatie. Als je het even niet precies meer weet, dan doe je een gok. Vertrouw erop dat de lijnen die je neerzet het door jou waargenomene onbewust zullen benaderen zonder het direct te hoeven illustreren door ernaar te kijken.

Het is ook heel grappig en leerzaam om achteraf te bekijken wát je hebt onthouden, want dat zijn vaak dingen waar jij persoonlijk op inzoomt. Elke kijker heeft zo zijn of haar persoonlijke manier van kijken. Tekeningen worden altijd gemaakt vanuit zo’n bepaald (persoonlijk) standpunt. Als we naar iets kijken dan vallen bepaalde dingen ons op die in overeenstemming zijn met onze gevoelens, herinneringen en interesses. Leuke bijvangst van deze oefening is dan ook dat dit je tekening vaak vanzelf ook persoonlijker en hierdoor expressiever maakt dan wanneer je iets “braaf” gaat natekenen. 😉

Veel plezier met het ophalen van je herinneringen!


99 views0 comments

Comments


bottom of page